Bu hafta Figen Siyami’yi Türkiye’ye ameliyata götürünce evde kedisiz kaldık. Aşkımla sokakta gördüğümüz kedileri beslemeye başladık. Hatta dün akşam bahçe kapısından eve girip oturma odasının önünden geçen kediyi siyami sandık. Geçtiğimiz akşam yemek yemeye gittiğimiz Corinthia Otel’in kedisine de yemek artıklarımızla besledik. Siyah beyaz desenleri olduğu için ben ona İnek adını verdim. Bir sene önce biri bana kedi sever misin filan dese herhalde oradan uzaklaşırdım. Şu düştüğüm hallere bak, yakında Elmayra gibi olacağım diye korkuyorum. Siyamisizlikten de bu resmi çizdim, ama bu çizimdeki Siyami değil, İnek…
Month: September 2009
¡Bienvenido a España!
Yani İspanya’ya hoşgeldiniz!! Bir gidip göreyim de, neler neler anlatacağım diyordum. İspanya’dan Mayıs sonu döndüğümüzden beri, aksilikler üstüste geldi. Önce Pinokyo kapandı, içindeki tüm yazılar uçup gitti, onu toparlamaya çalışırken evden atıldık. (bkz.Evsiz Kaldık) Bir süredir de yaz tembelliği olsa gerek, ekstra ihmal ediyorum yazılarımı. Ama artık daha fazla unutmadan İspanya’yı yazma vakti.
Yurtdışına çıkmaya karar verdiğim herhangi bir zamanda yaşadığım aksilikler meşhurdur. Tam gitmeye karar verdiğimiz zamanlarda domuz gribi patlak verdi. Herkes etrafta maskelerle dolaşmaya başladı. İnsanlardan ‘ne işiniz var İspanya’da, salgının en yoğun olduğu yer, sakın gitmeyin’ gibi cümleler dinledik. Ama kararlıydık, bu sefer kesin gidecektik. Derken şirketten Libya oturma izinlerimizin dolmak üzere olduğu, yenilenmesi gerektiği,dolayısıyla da vizeye başvuramayacağımız söylendi. Ona da tamam dedik, son gün bile olsa konsolosluğa gidip vize için yalvaracaktık :) Uçak biletlerini aldık, Barselona’daki otelimizi ayarladık, gezeceğimiz yerleri araştırdık. İzinden tam iki gün önce her şeyi hazırlamıştık ancak oturma izinlerimiz hala gelmemişti. Ben yavaş yavaş kaderime razı olmaya başlamışken evraklarımızın geldiğini öğrendik. Böylece Libya’daki İspanya konsolosluğuna vize için son gün başvuran ilk Türkler biz olduk. Normal şartlarda vize alma işlemi 10 gün sürerken, konsoloslukta tanıştığımız vize görevlisi bayan Asencion’un çabaları ve benim tarzanca-ispanyolcam sayesinde, uçağa binmeden birkaç saat önce vizelerimiz hazırdı.
Sonrası hayallerimdeki gibii. Öğlen 12’de Madrid’e vardık. Her taraf İspanyolca pratiği cenneti. Aşkım bile İspanyolcayı hemen sevdi. Hiç kimsede maske yok. (Hani domuz gribi vardı?) Sağlık kontrolü, ateş ölçen filan da yok. Maskeler çantada kaldı tabi :) Nazlı’yı arayıp yol tarifi istedik. (3 yıldır Madrid’de yaşıyor) Sonra, Barajas Havalimanı’nda Madrid Metrosu’nun yolunu tuttuk. 3 günlük Madrid gezimiz başladı…
Cemahiriye 40 Yaşında
Tam bir haftadır hiçbir şey yazmadım Pinokyo’ya. En sonunda beni şu sözler kendime getirdi: ‘Tuse Hanım bir haftadır yeni yazı yayınlamamışsınız bu ne tembellik!’ Evet efendim bir haftadır ülkecek tembeliz . Hafta başındaki 2 gün tatilden sonra 2 gün daha çalıştık yarın tekrar tatil yapıyoruz :) Zira bu hafta Libya liderinin iktidara gelişinin 40. Yıl kutlamaları var.
Bu yıl kutlamalar önceki senelere göre çok daha görkemli olmuş. Hazırlıklara günler öncesinden başlandı. Şehir merkezinde ikamet edenlerden öğrendiğim kadarıyla oldukça sıkı güvenlik önlemleri alınmış. Al Fatah Devrimi’nin 40. Yildönümünü kutlamak için, 3500 dansçı ile dev bir müzikal gösteri düzenlendi. Dans ekibine gösteriler için tam 48 Milyon Dolar ödenmiş. Bunun yanında Tripoli’nin ana meydanında dev bir askeri tören ve gece havai fişek gösterileri yapıldı.
Hugo Chavez törenlerin onur konuğuymuş. Dünya basını gösterilerin olimpiyatlardan farksız olduğunu yazıyor. Miş’li cümleler kurmamın nedeni hem şehre uzak olduğumuz için hazırlıkları izleyememekten hem de gösteriler zaten halka açık olmadığı için diğer herkes gibi olan biteni televizyondan ve internetten takip etmekten kaynaklanıyor. Ne zamandır etrafta dekoratif aydınlatmaları ve 40. Yıl Panolarını görüyorduk. Tüm yüksek yapılar günler öncesinden ışıl ışıl aydınlatıldı. Yollar da tıpkı yılbaşlarındaki gibi süslendi. Her tarafta Lider’in yeni posterlerini görmek de mümkün. Bir de dans ekibinin tamamının Sabratha‘da konakladığını biliyorduk. Ama onun dışında olan bitenden pek haberimiz yok. Daha çok işin tatil kısmıyla ilgileniyoruz :)
Şaka bir yana Libya’nın son iki yıldır son sürat devam eden inanılmaz gelişimine tanık olmak ve 10 yıl sonra ülkenin bugünkü halinden kat kat gelişmiş olacağını bilmek güzel. Çünkü bu gelişimde Türk yatırımcılarının katkısı göz ardı edilemez. Libya hakkındaki tüm iyi-kötü haberlere ve tartışmalara rağmen devrim 40. yaşıını kutluyor.
İşte Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi’nin 40. Yıl kutlamalarından basına yansıyanlar.
Pinokyo Post, Tripoli-Libya.
Daha fazla fotoğraf için: ResimliHaber