Tripoli’de 2 Yıl

Dün itibariyle Tripoli’de ikinci yılımı da doldurmuş bulunmaktayım. Artık burada şu değişti, bu gelişti gibi şeyler yazmak yerine kendi hayatımdaki değişiklikleri yazmak istiyorum. Çünkü yurtdışında yaşamak insana bazı şeyler kazandırırken, hayatından birçok şeyi de götürüyor. Eğer bir yerde yaşamaya alışmak istiyorsanız, bazı şeyleri geride bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Geçen gün tez notlarımı karıştırırken rastladığım bir yazıda okuduğuma göre, kişinin kendi kültüründen farklı bir ortama düştüğünde gösterdiği tepki 3 farklı şekilde olabiliyor.

1- Tamamen yabancılaşma, içine kapanma, içinde bulunduğu ortamı reddetme. (Bkz. Tripoli’de 1 Yıl)
2- Turist gibi davranış gösterme. Yani bir şekilde ortamda yaşayabilme, fakat halktan uzak olma.
3- Yerli gibi davranma. Halktan biri gibi, oraya aitmiş gibi uyum sağlama. Dilini ve geleneklerini öğrenip uygulama vs.

İlk madde Tripoli’ye ayak bastığım ilk günleri hatırlatıyor bana. Herkes, her şey yabancı, insan arkasına bakmadan, koşarak geri dönmek istiyor ülkesine. Sonra yavaş yavaş alışmaya, kabullenmeye başlıyor. Zamanla, 2. aşamaya geçiş yapmış oluyorsunuz. Bu da yaşam tarzında birtakım şeyleri değiştiriyor tabi.

Mesela ben artık yeni bir cafe açıldığında çok seviniyorum. Zaten kulaktan kulağa yayılıyor. ‘Duydunuz mu bilmemnerede yeni bir cafe açılmış! Çok güzelmiş, mimarı İtalyanmış, yemeklerı harikaymış!’ Şehirdeki bütün cafelerin açılışından tek tek haberdar olduğunuzu ve hepsine ayrı ayrı sevindiğinizi düşünün -en azından büyük şehir insanı için- çok acayip.

CafeLama.jpg CafeLamaF.jpg

Sonra tanıdık markaların gelişini heyecanla beklediğimiz zamanlar oluyor. Sırasıyla Benetton, Swatch, La Senza, Mango, Marks & Spancer ve Next açıldı, hepsinin açılışlarında kendi aramızda kutlamalar yaptık. Şimdi de Cotton açılacakmış, heyecanla bekliyoruz. Bir bayan için alışveriş alanının giderek artmasını seyretmek kadar güzel bir şey yoktur. :) Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yeni bir sanat galerisi açıldı, sahibi Türk bir bayan. Ona da ayrıca sevindik, koşar adım açılışa gittik. Yeni bir aktivite, kutlama, açılış haberini dört gözle bekler olduk.

Casa Lounge Logo.jpg Bashır Hammuda.jpg salem_work.jpg

Mecburen kendimizi oyalayacak şeyler bulmaya başlıyoruz. Ben burada, hayatımda hiç ilgilenmediğim kadar çok hayvanlarla ilgilenmeye başladım mesela. Figen’in kedisi Siyami, evin bekçi köpeği Victoria, arka bahçedeki kuşlar derken bir tane de tosbağa edinmiş bulunmaktayım. Onun adı da Köfte :)

Kabullendiğimiz şeyler de çoğaldı. Örneğin ilk başta halkın tepkileri, davranışları hatta bakışları bile garip geliyor. Dilini bilmiyorsunuz Japonca konuşulsa aynı şey; parasını bilmiyorsunuz, nelere seviniyor, ne zaman somurtuyor, neye toleranslı, hangi davranışı asla sindiremiyor, bunların hiçbirini kestiremiyorsunuz. Sonra yavaş yavaş hepsine alışıyorsunuz. Üstelik dil bile artık o kadar yabancı gelmiyor. Yavaş yavaş esnafla, iş arkadaşlarınızla bir-iki kelime konuşmaya bile başlıyorsunuz. Radyodaki şarkılar tanıdık gelmeye başlıyor, gerisi her gün daha kolay geliyor. Bir süre sonra hiçbir şeye şaşırmamayı öğreniyorsunuz.

Son zamanlarda Türkiye’den gelirken getirdiğimiz yiyecekler de azaldı. Önceden en az bir bavul yiyecek bavulu olurdu, mutlaka alıştığımız marka peynir, bildiğimiz çeşit zeytin, her zaman yediğimiz kraker; bu böyle uzayıp giderdi. Sonra burada muadillerini bulmaya başladık ya da bazılarından vazgeçtik.

Vazgeçmekten bahsetmişken, özgürlüğümden de ödün vermek zorunda kaldım. Aklıma estikçe yolun karşısındaki bakkala gidemiyorum artık. Tek başıma şehre inmek şöyle dursun, kapının önüne çıkıp taksi bile çeviremiyorum . Burada bir bayanın böyle şeyler yapması pek mümkün değil. Tripoli’deki ilk zamanlarım olsa buna üzülürdüm, şimdi sadece günlük hayatımın bir ayrıntısı olarak yazıyorum.

Toureg.jpg

Belki de böylece bazı şeylerin değerini daha iyi anlamış oluyorum. Türkiye’de, yeni bir cafe açıldığı için kim bu kadar sevinir ki? Ya da bir toplu taşıma aracına yalnız binebildiği için? Ya da yoldan geçen herhangi bir taksiye atlayabildiği için? Hepsini geçtim, yolda tek başına yürüyebildiği için!!! Ülkemdeyken bunların değerini bilmiyordum doğal olarak. Belki de mutsuz olan herkesin buraya gelip gerçek özgürlüklerini yeniden hatırlaması gerekiyor.

Yurtdışında ister istemez kendinize ve dışarıya karşı verdiğiniz bu zorlu değişim mücadelesi, sizi daha sabırlı, daha olgun ve daha güçlü kılıyor. 3. Evreye geçer miyim geçemez miyim bilemiyorum: Halktan biri gibi, oraya aitmiş gibi uyum sağlamak… Dilini ve geleneklerini öğrenip uygulamak… Biraz zor gözüküyor. Yine de Tripoli’de 3. Yıl yazımda görüşmek üzere :)

339 comments

  1. merhaba libya tripolide 2 senedir ailecenek yaşıyoruz. çocuğum trablus türk ilköğrwetim okulunda okuyor. okulumuz eskisiyle kıyaslanırsa çok daha iyi durumda. ben veli olarak okulumuza okuduğunuz kitaplarınızı kütüphanemize bağışlamanızı rica edeceğim özellikle çocuk kitapları sbs hazırlık için test kitaplarınız varsa çok daha faydalı bir paylaşım olacağı kanatindeyim. okulumuzun çatı katını beden dersleri yapılsın diye çalışmalrımız var inşaat sektöründe çalışan şirket sahipleri ve gönüllü plan proje maliyet konusunda fikirlerinden faydalanacağımız inşaat mühendisi arakadaşların okul müdürümüz ramazan beyle iletişime geçmesini rica ederim. ilgilenenlere şimdiden teşekkür ederiz. bu çocuklar türkiyedeki eğitim kalitesinden eksik kalmamalı geleceğin faydalı bireyleri olaları sağlanmalı

  2. Merhaba Tuğçe hanım,

    Bende Libya El Assa şehrinde yapılacak Sosyal tesis, AVM, ve konutların olduğu bir kompleks inşaatında mekanik projesinde çalışmayı düşünen bir makina mühendisiyim…Ama kafamda herkes gibi şüpheler var…hayat nasıl.alışabilirmiyim…sosyal yaşam nasıl…veya 1-2 günlükte olsa çevre ülkelere gidilebiliyormu…

  3. Ben Murat Kayseriden yazıyorum, Libyada Türk restorantı ve caterıng işi yapmak için bir kaç teklif aldım. Bingazide bir hafta kaldım, vaktim yetmediği için tripoliye geçemedim. Restorant ve caterıng işi için kıyaslama yapılırsa tripolimi bingazimi. fikri olan arkadaşlar varsa ve ilgilenip cevap yazarlarsa çok memnun olurum. mail adresim (kartallaryemek@hotmail.com)

  4. arkadaşlar hepinize merhaba 2 haftadır giremiyodum,bikaç kişi yazı yazmış.yeni okuyabildim..dilek hanım merhaba..allah bağoşlasın bebeğinizi,en güzel uğraş size,sıkılmıyosunuzdur hiç:))şuanda türkiyedeyim ama geldiğim zaman haberleşiriz tanışma imkanımız olur inş..beren hanım bu arada siz çözümü bulmuşsunuz,hakkınızda hayırlısı olsun inşallah..

  5. merhaba yüksel bey,ne zaman geliceksiniz bilmiyorum ama beraber çalışıcaz demişsiniz.umarım son aylarında çalışması bi sıkıntı yaratmaz..burada amerikan hastanesi var,güzel olduğunu söylüyolar,orda doğum yapan bi tanıdığım oldu,memnun kaldılar sanırım.yani aslında çok az bi zaman kalmış türkiyede doğum yapıp gelmesi daha ii olur bence ama tabi şartlar bunu gerektiriorsa yapıcak bişey yok..çünkü bu zamana kadar takip eden bir doktoru vardır,şimdi doktr değişikliği umarım sorun yaratmaz.herşeyin hayırlısı olsun.tabiki burdada türkiyedeki gibi iyi doktorlar hastaneler var ama bulmak,araştırmak lazım,yada referans almak lazım..ben bi sorayım eğer bişey öğrenirsem haber veririm size..eşinizin kazak olmasına gelince ayhan beyinde dediği gibi yabancı olması hiç farketmez,kapanma zorunluluğu yok..bayanlarda burda caddede gezebilir,dolaşabilir.taksiye binebilir.kadın olunca dünyanın her yerinde sıkıntı yaşıosunuz,kendi ülkemizde hiçmi sorun yaşamadık,tabi burdada olabilir ama duymamazlıktan ve görmemezlikten gelmek gerekiyo..içiniz rahat olsun,burda o kadar çok yaşayan türk aile varki,çalışıp burdaki yaşama alışabildikten sonra bi sorununuzun olucağını sanmıyorum..

  6. merhaba,
    cengiz inşaat libya hakkında bilgisi olan varmı cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum şimdiden teşekkürler

  7. Ceren hanım inşallah güvenliğiniz ve sağlığınızla ilgili bir sıkıntı yoktur; benim de sorum aynı; Meammar Arabi firmasına ait bir telefon verebilir misiniz? Şantiyede çalışan yakınımıza Türk ceplerinden ulaşamıyoruz. Yukarıdaki yorumlarda birinin bahsettiği –>Bu firmanın Ankaradaki insan kaynakları bürosunun teli de olabilir. Lütfen yardımcı olun. Teşekkürler

  8. online olan varsa soruları yanıtlayabilirim. şu an trablus havalimanı yakınında toplama kampındayım

  9. Merhabalar mnterman,

    Allah yardımcınız olsun sürekli sizi Türkiye’den takip ediyoruz ve biz de çok meraktayız. Kayınbiraderim Çukurova inşaat firması bünyesinde Al assa şantiyesinde bulunuyordu. Acaba orası hakkında bir bilginiz var mıdır? Ne telefon ne de internetten ulaşabiliyoruz. Duyduğumuza göre isyancılar şantiyeyi basmış ve sonradan bir miktar asker şantiyeyi çevirmiş ama ne kadar sağlıklı bilgi bilemiyoruz. Bilen varsa lütfen bize de iletirse çok seviniriz.

  10. Sn. hakan bey
    Çoğu kişiye sordum soruşturdum şirketi bilen birine rastlamadım. Ama merak etmeyin dünkü konuşmadan sonra ortalık duruldu diyebiliriz. Bu arada trablus büyükelçiliğine ulaşabilirseniz orada türkiyeye dönme başvurusu yapanların isim kaydı var. Bir ihtimalde olsa denemekten zarar gelmez. Allah hepinize sabır versin.

  11. Dün haber alabildik nihayet El Assah’daki şanteyeden çıkamamışlar yağamacılardan sonra bir miktar asker gelmiş şantiyeyi korumak için, yağmacılar çok fazla vakit bulamamış bu sebeple çok fazla mal kaybı da omamış am iş makinelerini falan almışlar. Bugün sabahtan itibaren büyükelçilik ve firma yetkililerinin organizasyonu ile Tunus’a götürülecekler ve orada şirketin kiraladığı uçaklar ile Türkiye’ye döncekeler inşallah bekliyoruz. Umarım Libya’da bulunan herkez bir an önce yurda sağ salkim dönüş yapabilir. Buaradn anlaşıldığı kadarı ile Türkiye Devleti tahliyeler için olağanüstü çaba sarfediyor merak etmeyi tehlike sıralamasına göre her isteyeni yurda getireceklermiş.

  12. Arkadaşlar maalesef kafile dün öğlenden beri aç ve suzu bir şekilde Tunus sınırının Libya tarafında bu sabaha karşı olana dek Libya yetkililerince bekletildi ve geçiş izni verildmediği için El Assah’daki şantiyeye geri döndüklerini öğrendim. Gittiklerinde sorun çıkınca onları getiren otobüs de kaçmış. Aramadığım ne bakanlık kaldı, ne Trablus daki elçilik ne de televizyonlar ama hiçbiri birşey yapamıyor ve yetersiz kalıyorlar. Oradan anladım ki televizyonlardaki gövde gösterisi şovu tamamen palavradan ibaret. Orada hazır olanları yettiğince alıp dönebiliyorlar sadece. İçeri kısımlarda zor durumda olanlara hiçbirşey yapamıyorlar. İnşallah sorunlar aşılır ve bir an önce geri dönebilirler. Allah oralarda kalan herkezin yardımcısı olsun.

  13. Merhabalar,insallah Libyada yakini olan kalmamistir.Eger haber alamadiginiz yakinlariniz varsa facebook ta libya son dakika sayfasina katilin ve orda sorun.Libyada kalan bazi kisiler yardimci oluyolar.

  14. EŞİM BİRBUÇUK YILDIR ORDA ŞU SON OLAYLARDAN SONRADA GELMEDİ.İŞİ DOLAYISIYLA.OLAYLAR ÇIKMASAYDI BİZDE GİTMEK İÇİN 3YAŞINDAKİ OĞLUMLA HAZIRLIK YAPIYODUK EŞİM TİRİPOLİDE AMA BİZ ONUN YANINDA OLMAK İSTİYOZ VE UÇAK SEERLERİ BAŞLAMIŞSA GELMEK İSTİYOZ SİZ HALA ORDAYSANIZ NE ÖNERİRSİNİZ LÜTFEN YARDIM EDİN LÜTFEN:))

  15. Devrim hanim merhaba,ben libyada degilim ama ordan donen bayanlarla surekli iletisimde oldugumuz bir sayfa var,ordan son gelismeleri takip edebilirsiniz.sizin gibi esi orda kalanlarda var.Bazilari tekrar donus hazirligi yapiyorlar.eger facebook kullaniyorsaniz beni ekleyin ben sizi sayfaya eklerim(ilkay alkap poti),yalnizca bayanlarin bulundugu bir grup ve uye olmayanlara kapali.yada yine facede libya son dakika sayfasi var ordanda yardim alabilirsiniz…ucak seferleri zannedersem mart sonu yada nisan basinda basliycakmis.Sizi anliyorum ama birazcik daha sabredin en azindan cocugunuz icin.hayirlisi ne ise o olsun…

  16. meraba

    Ben Libya da tıp ve mühendislik eğitimini merak ediyorum.Doktor veya mühendis olmak için kaç yıl okumak gerekiyor?Libya da sağlık sektöründe iş bulmak kolay mı?Kendim fizyoterpistim..Ayrıca bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.

  17. Merhaba Sevinç Hanım, benim bilgim yok ama başka arkadaşlar yardımcı olabilir belki. Savaş sonrası Libya hakkında bu aralar bilgi eksikliği yaşıyoruz.
    Öncesinde sağlık sektöründe çalışan birçok yabancı sağlık görevlisi vardı.

  18. bende libyalı birine aşık oldum ve onunla evlenme düşüncesindeyim.beni ailekonusunda ne gibi zorluklar bekler,yardımcı olabilir misinz.araplarla olan tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim kafam çok karışık ailemi ikna etmeye çalışıyorum şu an

  19. tuse hanım merhabalar bende bu hafta sonu libyaya eşimin yanına gelicem nasip olursa suan ordaysanız bayanların kapalı olmasımı gerekli eşim bana gelirken yanına şal al burda örtesin kafanı dedi bakışlardan rahatsız olabilirsin dedi sizcede ölemi soruma cewap werirseniz çok sevinirim.

  20. libyada çalışmak istiyoruz. Yapıcı kalıpçı . boyacı , sıvacı. marangoz ustalarımız ve ekibiz vardır daha önce 5 sene ırakta deneyimimiz war tlf: 05388630700

  21. sayın merve hanım;

    öncelikle mutluluklar dilerim fakat eşim uzun yıllardır libyada vede bende suan burdayım.sizde sewdiğiniz kişiyle libyada yaşamk isterseniz şunu gördükkü burda birlike oturma war birde arap aileler gelinleri köle gibi görebiliyorlar dikaktli karar vermenizi dilerim.Hayat sizin hayatınız sonuçta saygılar

  22. merhabalar libyada çalişma imkanim var en çok merak ettiğim mevzu ev kiralari lütfen bana bu konudaki bilgilerinizi aktarirmisiniz.

    saygilarimla…

  23. MERHABALAR ARKADASLAR YAKLASIK 1 AY OLDU BINGAZIYE YERLESELI SEHIR YENIDEN KURULUYOR BURAYA GELECEK ARKADASLAR VARSA BURAYA GELEMEDEN ONCE GERIDE KIMSEYI BIRAKMASINLAR RAHAT OLUN ARABA VE PETROL UCUZ NEREDEYSE TURKIYEYLE AYNI FIYATLAR KIRALAR 1000 TL CIVARINDA

    FARKLI BI DUYGU SEHIR ÇOK PIS BALIGI VE DENIZI GUZEL 24 SAAT RUZGAR VAR …

  24. merhaba arkadslar yaklasık 1 aydır bıngazıdeyım sadece burası hakkında bılgım var burası ıcın sormak ıstedıgını bırsey varsa yardımcı olmaya calısacagım

  25. merhaba arkadaşlar bir akrabam vesilesi ile bir iş teklifi üzerine görüşmeye gideceğim. Telefonda görüştüğüm kadarıyla,şirket beni kalite kontrol üzerine bir aylık eğitime tabi tutacak ve Libya Trablusta yeni kurdukları fabrikaya gönderecek eşim işletme mezunu eşime de muhasebe bölümünde iş verecek.ücret konusunu görüşmedik…Ancak akrabamdan aldığım bilgiye göre gayet cömert birisi ve kardeşime de 600 tl burs veriyor…Soruma gelince ;Trablusta kalite kontrol uzmanı ve muhasebeci ne kadar maaş alır ve kiralar ne kadar.bilgilendirirseniz sevinirim..

  26. merhabalar. herkese bende ticaret amaçlı libyaya gitmek istiyorum . ticari boyutuyla nalatmanızı rica ederim..saygılar 05333929614

  27. merhabalar,kesinlikle cesaret verici ve yönlendirici bir site olmuş,emek veren herkese teşekkürler. bütün yazılanları okudum.ama hastane-sağlık sektörü için çalışmaya geleni göremedim.3 ay için tripoli medikal center için teklif aldım. özel hastanemidir?, şehire yakınmıdır? bilgi verebilirseniz sevinirim
    iyi akşamlar herkese

  28. Merhabalar..
    6 ocakta libyaya sembol insaatta calisan erkek arkadasimi surpriz ziyarete gelecegim.pasaportumu arapcayacevirtmem gerekiyormu ?
    Ve benina havalaninda tek basima bayan olarak taksiye binmem mumkun mudur?
    Tesekkurler…

  29. Selamlar.
    son zamanlarda tripoli ile ilgili
    bilgisi olan arkadaş var mıdır.
    yaşamla ilgili.
    bilgi verirseniz sevinirim.

  30. sena hanım;
    bende ocak 20 gibi gidicem tripoliye. tercüme yaptırmanızı tavsiye ederim.görüştüğüm firmam zorunlu değil ama yaptırın dediler bana.

  31. merhaba,

    libyada kaddafi’den sonra rejim değişikliği oldu ve yönetim biçimi olarak şeriat benimsendi bunun gözle görülür etkileri nelerdir ? hali hazırda orda yaşanlardan bilgi alabilmem mümkün mü?

    sevgiler..

  32. selam trablustan yeni geldim 1.5 ay kadar kaldım daha once şirkette kalıyordum ama şimdi eve çıkmak ıstıyorum yalnız ev kıraları dudak ucuklatıyor uygun nerden bulabılırım acaba

  33. trablusta guzel bir işin varsa 3 sene kal gel bi ev araba al turkıyeden :))

  34. Selam, 3-4 güne kadar iş için tripoliye gideceğim mevcut durum hakkında bilgi verebilecek birileri var mıdır ?

  35. Selam Arkadaşlar,

    ben 21,04,2014 tarihinden beri tripoliye geldim netten tripoli hakkında araştırma yaptığımda bu siteyi buldum ve cok güzel yorumlar ve faydalı bilgiler elde ettim tripoli gibi bir şehirde cok turk’un çalışması beni fazlasıyla mutlu etti bence turkiyem’deki hasreti bir nepze olsada hafifletecek bir etkinlik yapmak lazım bu konu hakkında fikirlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *