Dün itibariyle Tripoli’de ikinci yılımı da doldurmuş bulunmaktayım. Artık burada şu değişti, bu gelişti gibi şeyler yazmak yerine kendi hayatımdaki değişiklikleri yazmak istiyorum. Çünkü yurtdışında yaşamak insana bazı şeyler kazandırırken, hayatından birçok şeyi de götürüyor. Eğer bir yerde yaşamaya alışmak istiyorsanız, bazı şeyleri geride bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Geçen gün tez notlarımı karıştırırken rastladığım bir yazıda okuduğuma göre, kişinin kendi kültüründen farklı bir ortama düştüğünde gösterdiği tepki 3 farklı şekilde olabiliyor.
1- Tamamen yabancılaşma, içine kapanma, içinde bulunduğu ortamı reddetme. (Bkz. Tripoli’de 1 Yıl)
2- Turist gibi davranış gösterme. Yani bir şekilde ortamda yaşayabilme, fakat halktan uzak olma.
3- Yerli gibi davranma. Halktan biri gibi, oraya aitmiş gibi uyum sağlama. Dilini ve geleneklerini öğrenip uygulama vs.
İlk madde Tripoli’ye ayak bastığım ilk günleri hatırlatıyor bana. Herkes, her şey yabancı, insan arkasına bakmadan, koşarak geri dönmek istiyor ülkesine. Sonra yavaş yavaş alışmaya, kabullenmeye başlıyor. Zamanla, 2. aşamaya geçiş yapmış oluyorsunuz. Bu da yaşam tarzında birtakım şeyleri değiştiriyor tabi.
Mesela ben artık yeni bir cafe açıldığında çok seviniyorum. Zaten kulaktan kulağa yayılıyor. ‘Duydunuz mu bilmemnerede yeni bir cafe açılmış! Çok güzelmiş, mimarı İtalyanmış, yemeklerı harikaymış!’ Şehirdeki bütün cafelerin açılışından tek tek haberdar olduğunuzu ve hepsine ayrı ayrı sevindiğinizi düşünün -en azından büyük şehir insanı için- çok acayip.
Sonra tanıdık markaların gelişini heyecanla beklediğimiz zamanlar oluyor. Sırasıyla Benetton, Swatch, La Senza, Mango, Marks & Spancer ve Next açıldı, hepsinin açılışlarında kendi aramızda kutlamalar yaptık. Şimdi de Cotton açılacakmış, heyecanla bekliyoruz. Bir bayan için alışveriş alanının giderek artmasını seyretmek kadar güzel bir şey yoktur. :) Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yeni bir sanat galerisi açıldı, sahibi Türk bir bayan. Ona da ayrıca sevindik, koşar adım açılışa gittik. Yeni bir aktivite, kutlama, açılış haberini dört gözle bekler olduk.
Mecburen kendimizi oyalayacak şeyler bulmaya başlıyoruz. Ben burada, hayatımda hiç ilgilenmediğim kadar çok hayvanlarla ilgilenmeye başladım mesela. Figen’in kedisi Siyami, evin bekçi köpeği Victoria, arka bahçedeki kuşlar derken bir tane de tosbağa edinmiş bulunmaktayım. Onun adı da Köfte :)
Kabullendiğimiz şeyler de çoğaldı. Örneğin ilk başta halkın tepkileri, davranışları hatta bakışları bile garip geliyor. Dilini bilmiyorsunuz Japonca konuşulsa aynı şey; parasını bilmiyorsunuz, nelere seviniyor, ne zaman somurtuyor, neye toleranslı, hangi davranışı asla sindiremiyor, bunların hiçbirini kestiremiyorsunuz. Sonra yavaş yavaş hepsine alışıyorsunuz. Üstelik dil bile artık o kadar yabancı gelmiyor. Yavaş yavaş esnafla, iş arkadaşlarınızla bir-iki kelime konuşmaya bile başlıyorsunuz. Radyodaki şarkılar tanıdık gelmeye başlıyor, gerisi her gün daha kolay geliyor. Bir süre sonra hiçbir şeye şaşırmamayı öğreniyorsunuz.
Son zamanlarda Türkiye’den gelirken getirdiğimiz yiyecekler de azaldı. Önceden en az bir bavul yiyecek bavulu olurdu, mutlaka alıştığımız marka peynir, bildiğimiz çeşit zeytin, her zaman yediğimiz kraker; bu böyle uzayıp giderdi. Sonra burada muadillerini bulmaya başladık ya da bazılarından vazgeçtik.
Vazgeçmekten bahsetmişken, özgürlüğümden de ödün vermek zorunda kaldım. Aklıma estikçe yolun karşısındaki bakkala gidemiyorum artık. Tek başıma şehre inmek şöyle dursun, kapının önüne çıkıp taksi bile çeviremiyorum . Burada bir bayanın böyle şeyler yapması pek mümkün değil. Tripoli’deki ilk zamanlarım olsa buna üzülürdüm, şimdi sadece günlük hayatımın bir ayrıntısı olarak yazıyorum.
Belki de böylece bazı şeylerin değerini daha iyi anlamış oluyorum. Türkiye’de, yeni bir cafe açıldığı için kim bu kadar sevinir ki? Ya da bir toplu taşıma aracına yalnız binebildiği için? Ya da yoldan geçen herhangi bir taksiye atlayabildiği için? Hepsini geçtim, yolda tek başına yürüyebildiği için!!! Ülkemdeyken bunların değerini bilmiyordum doğal olarak. Belki de mutsuz olan herkesin buraya gelip gerçek özgürlüklerini yeniden hatırlaması gerekiyor.
Yurtdışında ister istemez kendinize ve dışarıya karşı verdiğiniz bu zorlu değişim mücadelesi, sizi daha sabırlı, daha olgun ve daha güçlü kılıyor. 3. Evreye geçer miyim geçemez miyim bilemiyorum: Halktan biri gibi, oraya aitmiş gibi uyum sağlamak… Dilini ve geleneklerini öğrenip uygulamak… Biraz zor gözüküyor. Yine de Tripoli’de 3. Yıl yazımda görüşmek üzere :)
Merhaba Tuğçe hanım, geçen hafta nişanlım tripoliden bir teklif aldı. Eğer sonuç olumlu olursa belki önümüzdeki ay biz de tripoliye yerleşeceğiz. İkimiz de orada mühendis olarak bir şantiyede çalışacağız. Bu fikir önümüze geldiğinden beri hergün belki 3-4 kere forumunuza bakıyorum. Yeni bir yazınız var mı diye sanki oraya gelirsem yaşayacaklarım gözümün önünden geçiyor yazılarınızla birlikte. Gelmeye karar verdik gibi. Belli ki biraz zorlanacağız ama dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun ülkemizden uzakta hep birşeyler eksik olur gibi. Çalışacağımız şirket ve tecrübelerinizle ilgili sizinle konuşmak çok isterim. Anneme anlattığımda giderseniz Tuğçe hanım’a beyaz peynir götürmeyi unutmayın diyor:) Belki gelecek sene beyaz peynir de gelir ne dersiniz…Kendinize iyi bakın, Sevgiler İlkay
Merhaba, öncelikle buraya gelmeye kesin karar vermiş olduğunuzu varsayarak, çok tebrik ederim! Size yeni işinizde ve yeni yaşamınızda bol şanslar diliyorum. Özellikle Türkiye’de bir düzen kurmadan buraya gelecek olmanız büyük avantaj, çünkü biz de aynen sizin gibiydik. Yeni bir hayata böyle başlamak, 1-0 önde başlamak demek :) Size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım, seve seve anlatırım tabi ki. Beyaz Peynir konusunda ben de en az sizin kadar umutluyum :) Hangi firmada çalışacağınız belli mi? En kısa zamanda Tripoli’de görüşmek üzere, tekrar bol şanslar!
Sevgiler,
Tugce
yıllar ne çabuk geçiyor yahu. 2 sene oluvermiş.
malesef…
merhaba tuçe hanım.benimde nişanlım daha doğrusu oraya gelebilmek için erken nikah yaptık eşim artık 10 gundur orda.özka insaatta çalışmaya basladı.bende yaza dugunumuzden sonra oraya geleceğim.anlattıklarınız icin cok teşekkur ederim pek fazla bilgim yoktu ve korkuyordum acıkcası.bende oraya geldiğimde sizinle gorusebilmeyi cok isterim.bir beyaz peynir de benden;) kendinize iyi bakın.
Merhaba Gamze Hanim, Libya’da size iyi sanslar dilerim. Yeni hayatinizda da mutluluklar… Her gelenden bir kalip beyaz peynir mi istesem acaba, güzel fikir :) Tripoli’de gorusmek dilegiyle :)
Bir an yıllar önce suudi arabistan- jeddah – cidde deki yıllarımı hatırlattın…değişik bir duygulanma yaşadım…adını tam bilemediğim ! ben en sonunda 3. evreyide yaşayarak döndüm 4. senenin sonunda …belki bu 3. evreyi yaşamayanlara tuhafta gelebilir ama garip bir “özlemde ” oluyo bazen dedim ya ilginç işte… kalemine – klavyene – :) sağlık…
Sevgili Tuğçe Hanım,
Nette Tripoli ve Libya hakkında bilgi edinmek için aranırken sizin sitenizi buldum, ve yazılarınıza bayıldım..
Benim oğlum kısa bir süre sonra Tripoliye,büyük bir Turk firmasının merkezine çalışmaya gelecek. Mühendis. Evli ve iki küçük çocuğu var. Ailesi türkiyede kalacak. Ben anne olarak çok evhamlanıyorum ve üzülüyorum. Şirketin rezidansı varmış. Diğer 5 çalışan ile orada kalacakmış. Yazdıklarınızı okudum, diğer blog ve sitelerde yaşamı çook kötü anlatıyorlar. Sizce çok zorluk çeker mi, alışır mı, çok sıkılıp bunalıma girer mi, yaşam şartları çok ilkel mi? İş bitince bekar bir erkek nasıl oyalanacak,internet dışında vakit geçirebileceği, gidebileceği yerler var mı? Digiturk getirilebiliniyor mu?Ailesini getirebilek bir ortam var mı? Çocuklar bir yıl sonra okula başlayacak,sizce Türkiyede mi kalmaları daha iyi? Eğitim seviyesi düşük mü? Beni azıcık aydınlaatbilirsrniz sevinirim. Ana olarak çok üzülüyorum, gözüme uyku girmiyor. Zaten evlat,aile hasreti çekecek,biraz bana yardımcı olabilirseniz minnettar olurum .Teşekkürler.
Merhaba Ayşe Hanım,
Hiç merak etmeyin, buraya bütün beyler genelde önce yalnız gelip, bir süre ülkeye alışıp, sonra ailelerini getiriyorlar doğal olarak. Herkes ilk geldiğinde bir miktar zorluk çekiyor, ama bir erkek için buraya alışmak, bir bayana göre çok daha kolay. Gezilebilecek birkaç yer var, ayrıca yazılarımda da belirttiğim gibi yeni yeni açılan bir sürü cafe ve restoran var. Digiturk getirenler oluyor, ama bildiğim kadarıyla DigiTurk’u yurtdışına çıkarmak yasak.
Ailenin geri kalanı ise rahatlıkla buraya gelebilir. Burada birçok Türk ailesi var, çocuklar buradaki Türk okuluna ya da yabancı dil öğrenebilmek için özel yabancı okullara gidebilirler. Eğitim ve sağlık sistemi genel olarak düzgün. Yani ailesini buraya getirmesinde bir sakınca yok.
Aile ve vatan hasreti malesef hepimiz çekiyoruz, ama şu an Türkiye’deki koşullar bizi buna zorluyor. Bir süre dayanmak zorundayız. Sizin de annesi olarak, onun için en iyisinin bu olduğunu bildiğinizi düşünüyorum. İnşallah Türkiye’de işler kısa sürede düzelir, hepimizi ülkemize ve ailelerimizin yanına geri döneriz.
Sevgiler,
Tuğçe Hanım,
Samimi cevabınız için çok teşekkür ederim. İçimi çok rahatlattınız. Oğluma gelince; bugünkü Türkiye şartlarında başka çaresi olmadığını düşünüyorum bende sizin gibi.. Ne kadar iyi eğitimli olursa olsun.. Biran evvel Türkiyede işlerin düzelmesini ve hepinizin biran evvel yurda dönmesini canı gönülden diliyorum. Sevgilerim ve teşekkürlerimle..
Merhaba,
Yazilariniz cidden bilgilendirici olmus, tesekkurler. Ben ve esim bikac ay icinde Derne’ye calismak icin gelicez. onceki yazilarda Derne’de 5 yildizli bir otel acildigindan bahsetmissiniz ama ben o oteli bi turlu bulamadim nette. otelin adini vermeniz mumkun mu? bir de otellerin hicbirinde alkol bulunmuyor mu? ya da havaalaninda free shop’tan alip iceri girilemiyor mu? ozellikle esim merak ediyo :) ve Derne hakkinda verebileceginiz tum bilgiler bizim icin onemli. simdiden cok tesekkurler..
Merhaba,
Malesef oteller dahil her yerde içki yasak. Ülkeye hiçbir şekilde içki sokulamıyor. Yalnız yeni aldığımız bir habere göre yabancı şirketler devletten izin kağıdı alıp içki getirebiliyorlarmış. Tamamen kulaktan kulağa yayılan bir haber, doğruluğu hakkında garanti veremyeceğim. Ama siz kişisel olarak katiyetle içki taşıyamazsınız ondan eminim, yeterince araştırıp soruşturuldu :) Derne’deki oteli Libyalı bir arkadaşımın komşusundan öğrenmiştim, eğer adını öğrenebilirsem size haber veririm.
Libya’da başarılar…
Tuğçe hanım,
İyi günler. Ben 11 sene Bahrain de yaşadım. Ama orası gayet modern bir Arap ülkesiydi. Şimdi iş için Libya ya gideceğim. Ama oradaki ortam nasıl hiç bilmiyorum. Abaya giyme zorunluluğu var mı mesela?
Merhaba Tuce hn.bende tripolide iş yapabilirmiyim acaba diye düşünüyorum.Demir agırlıklı dekorasyon işleri yapıyorum wep sitemde görebilirsiniz.Birde hediyelik eşya tasarlayıp üretiyorum .bir türlü orda iş yapmak istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz acaba birlikte bir şeyler yapabilirmiyiz.sevgilerlee sevgi karay.
Merhaba Demet Hanım,
Burada Türkiye’de nasıl giyinyorsanız öyle giyinebilirsiniz. Giyim açısından aşırıya kaçmadıkça bir problem yok. Normal bir kot, kısa kollu bir tişört ile gezebiliyoruz.
Libya’da iyi şanslar…
Merhaba Sevgi Hanım,
Buradaki demir piyasas hakkında çok bilgim yok ama burada iş yapabilmeniz için en az %30 hisseye sahip Libyalı bir ortağınız olması gerekiyor. Ben tam gün çalıştığım için ekstra bir işe malesef vaktim olmuyor :)
Sitenizi inceledim, tasarımlarınız çok güzel. Eğer burada yaşamayı düşünüyorsanız eserlerinizi sergileyip satabileceğiniz sanat galerileri var.
Sevgiler,
merhabalar tuğçe hanım,
taktiredersiniz ki bende libya yolcusuyum:)haliyle sizede libya ile ilgi ilgili araştırma yaparken rastladım..şu anda azerbaycan-baküde yaşıyoruz bir yıldır..ve feci sıkılmış durumdayım.istanbul gibi bir yerden sonra burada çok ama çok sıkıldım üstelik iş bulamadığım için çalışamadım burda.şimdi ise eşimin işi dolayısı ile yine yolculuk göründü bize ve yer libya..bense bir yıldır bu bir yılın sonunda tekrar istanbula dönmenin hayallerini kuruyordum..evlenir evlenmez buraya geldik ve aşkım uğruna işi mişi bir kenara bıraktım tipik yeşilçam kadını edasıyla:)ama şimdi kesin kararlıyım fizanda olsa çalışıcam yoksa gitmem..ve maalesef eşimin patronları eşimi ikna edebilmek için bana da iş ayarlayabikeceklerini söylemişler sanırım orda radisson oteli varmış orada.işin tanımıda benim için önemli tabi mühendisim bende eşim gibi çünkü..
size danışmak istediğim şey ise tropolide en nezih en rahat ikamet edilecek bölge neresidir..oradaki evler nasıldır ve içi dayalı döşelimidir..lüksmüdür bulaşık makinesi varmıdır..çünkü baküde baulaşık makinesi lüks sayılıyor:))her evdede olmuyor.
sıcak bir yer olduğunu söylüyorsunuz dar yada askılı giyebilmemiz mümkünmü yada bakış açısı çok mu kötü..hıı birde hangi dili konuşuyorlar ingilizce italyanca diye durdum ancak yaygın olan günlük hayatta konuşulan dil arapçamıdır..
son olarak kurslar varmıdır ne biliyim belki italyanca öğrenmek isterim orda bunun için kurs bulmakta zorlanırmıyım.aktiviteler ne durumda sosyal anlamda..
şimdiden çok teşekküreder kısmet olurda gelirsem sizinle tanışmak isterim..siz bana peynirin çeşidini söyleyin yeter;)
tuğçe hanım tekrar selamlar,
bugün diğer yazılarınızıda okuyarak libayayı bayağı bir öğrenmiş sayılırım..sanırım grameri bitirdim iş pratiğe kaldı:)
ancak pratik yapmak için şu bilgiye ihtiyacım var: tropolide rahat yaşayabileceğimiz nezih bir bölge ,semt varmıdır varsa neresidir..bir yazınızda bizim için tutulan site evlerine yerleşmeye gidiyoruz demişsiniz.bu site evleri nerededir nasıldır..en merkeze yakın,rahat daireler nerelerdedir..bu bilgilere gerçekten çok ihtiyacım var çünkü eşim haftaya keşif için libyaya gidecek iki günlüğüne ve ben ise sizin yapacağınız tavsiyelere de bir göz atmasını isteyeceğim kendisinden..tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum..şimdiden teşekkürlerr..mutlu günler dilerim.
Merhaba,
Yeni hayatinizda basarilar dilerim :) Burada yabancilar genelde site icinde ya da tekli villalarda oturuyorlar. Bizim eski oturdugumuz site malesef yikildi, artik yerinde yeller esiyor. Burada Regata diye bir bolge var, en nezih yerlesim yeri diyebiliriz. Regatada yalnizca yabancilar yasiyor, kapisinda 24 saat guvenlik var, disaridan yabanci kimse giremiyor. Ancak orada ev bulmak icin cevre ve tanidik gerekiyor. Esiniz yine de arastirabilir o bolgeyi. Onun disinda Janzur olarak adlandirilan bolge de yabanci nufusun kalabalik oldugu bolge. Janzur tarafi genelde villa tarzi evlerden olusuyor. Iki bolge de denize yakin. Buralara bakabilirsiniz ev icin.
Bulasik makinesi burada da evlerde cok rastlanan bir sey degil ama iseyen sonradan evine aliyor. Bulmak zor degil yani :)
Sehir icinde askili bluzle dolasmanizi pek tavsiye etmem, cok rahatsiz edilirsiniz. ama kisa kollu t-shirt ile gezmek mumkun.
Dil olarak da Arapca konusuluyor. Halkin ve saticilarin cogu az cok Ingilizce biliyor. Italyanca konusanlar da varmis ama ben pek rastlamadim.
Radisson’da calismayi mi planliyorsunuz anlayamadim ama Radisson yeni acildi, duzgun bir otel.
Tripoli’de mutluluklar :)
Merhaba Tugce Hanim ,
Galerimizden bahsettiginiz icin ve guzel yorumunuza tesekkur ederim. Sizi de davetli listeme eklemek istiyorum. e-mail adresinizi alabilir miyim?
Galeride gorusmek dilegiyle,
Sevgiler
Duygu
http://www.casaloungeart.ly
Selamlar İzmir’den Tuğçe Hanım.Güzel yazılarınız için teşekkür ederim.Sanırım 3 hafta sonra orda olacağım. El Fateh Üniversitesi Yurt İnşaatında elektro mekanik proje müdürü olarak çalışmaya başlıyacağım.
Bir Türk’ün daha aramıza katıldığını duymak güzel… Libya’da başarılar dilerim…
Merhaba Tugve hanim,affiniza siginarak size bir kac sey sormak istiyorum, orada turk gida urunleri bulunuyormu,ornegin biskuvi markalarimizdan orada satilanlar varmi?,dondurma sektoru nasil?
isimiz gida dagitim ve toptanciligi oldugu icin bu isi orda yapmayi dusunuyorum , eger tabi henuz oralarda turk urunleri yaygin degilse.
tesekkurler.
Merhaba Mustafa Bey,
Burada Eti, Ülker, Şölen, Saray, BakTat, Başak, Dimes, Tat gibi markaların ürünlerini bulabiliyoruz. En son Kemal Kükrer ürünleri geldi. Dondurma olarak da Ülker’in ürünleri var. Yine de çok yaygın değil, burada gıda pazarına yatırım yapmak için en uygun zaman. Ancak ülke koşullarını araştırmanız gerek. İş yapabilmek için Libyalı bir ortağınız olmak zorunda.
İyi günler,
cok tesekkur ederim cevabiniz icin, anladigim kadariyle butun markalar piyasaya gelmis, bu safhadan sonra is yapmak oldukca zor gozukuyor.
iyi gunler
Tuğçe Hanım tekrar merhabalar,
vermiş olduğunuz bilgiler için size teşekküretmek istedim…çok yardımcı oldunuz gerçektende.
sizede başarılar ve mutluluklar dilerim..
Merhabalar Tuğçe Hanım.. Yakın zamanda bende Libya’ya çalışmak için geleceğim.. Sitenizi 1 ay kadar oldu keşfedeli yararlı bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum.. Geleceğim artık kesinleştiği için bir kaç soru sormak istiyorum izninizle. Tripoli’de inşaatta depo sorumlusu olarak görev alacağım. Umarım şehre alışmam ve ayak uydurmam uzun süre almaz ama bundan çok bahsetmişsiniz Türkiye’deki iş şartları bizi mecbur bırakıyor yurt dışında çalışmaya gönül isterki farklı bir Ülkeye gideyim ama şimdilik Libya’yla yetinmek zorundayım :). Yemek içmek konaklama şirket tarafından karşılanacak muhtemelen, kişisel ihtiyacım olarak bi sigaram var. 1 ay için benim kaç $ veya euro ya ihtiyacım olur orada tedarikli gelmek için bunu çok merak ediyorum. Birde Tripoli teknolojik ve elektronik ürünler açısından nasıl.? Fiyatları Türkiye ile kıyaslamak mümkünmü.? Temin etmek kolay olurmu yada Türkiye den istesek ülkeye gönderilmesi konusunda sıkıntılar olurmu.? bu konularda aydınlatırsanız çok memnun kalırım. Şimdiden Teşekkürlerimi Sunuyorum ve Size Başarılar Diliyorum..
Merhaba,
Öncelikle yeni işinizde başarılar dilerim.
Yeme, içme ve konaklama şirket tarafından karşılanacksa sizin sadece ulaşım ve sosyal aktivitelere para ayırmanız gerekcek. Çok abartmazsanız 200 Euro civarı yeterli olur.
Tripoli’de elektronik ürünler Türkiye’ye göre yaklaşık %30 daha ucuz. Yalnız neredeyse hiçbir ürünün garantisi yok. Türkiye’den getirmek isterseniz yanınızda getirin, aksi takdirde gümrüğe takılabilir.
Tripoli’de başarılar…
merhabalar,
aynı tarihte bende tripoli ve misuratadaydım. ben çok fazla seyahat ediyorum. tripoli orta doğu ve afrikada bulunan birçok şehirden iyi bir şehirmiş. bu ayın sonunda yine geleceğim. türklerden artık vize de istemiyorlar. bence haftasonu bile atlayıp gidilebilir bir ülke.
selamlar.
mehabalar tuğçe hanım,
tripolide bir inşaat firmasında çalışma durumum var 23 yaşındayım. Malum hızlı dönemler:) tek düşündüğüm şey çevre arkadaşlık ve dostlukların nasıl oldu mesela Türklerin bir grubu var mı ya da iletişim içindeler mi birbirleriye
Merhaba,
Burada gece hayatı sıfır bunu bilmenizde fayda var :) Onun dışında Türkler kendi aralarında partiler veriyor, geziler düzenliyorlar. Arkadaş ortamınız iyi olursa sıkılacağınızı sanmıyorum. Mutlaka Türkiye’den farklı olacaktır ilk başta zorluk çekersiniz ama daha sonra uyum sağlarsınız.
Tripoli’de başarılar…
en büyük hedefim libyada bulunmak..bu siteyii kurmanıza çok sevindim ve daha çok isteklendim umarım bende tuse hanım gibi orda bulunurumm…ben 18 yaşındayım ve gazeteci olmak istiyorumm.libyada hayallerimin gerçekleşeceğine inanıyorumm.benii birazda olsa libya hakkında bilgilendirirseniz çok mutlu olurum..şimdiden teşekkür ederim :)
Merhaba Tuğçe Hanım…Yakın zamanda eşimde Libyada çalışmaya başlayacak.Ama biz yanında olamıycaz oğlumun okulu dolayısıyla.Daha sonraları tatil amçalı aynına gelicez.Oradaki giyim tarzlarını,yaşam şekillerini bana biraz daha detaylı anlatırsanız sevinirim.Çünkü daha sonra da yaşama gibi bir olanağımız olabilir.Biz İzmirde yaşıyoruz.Malum İzmirdeki giyim tarzı biraz serbersttir.Oraya ayak uydurmakta zorlanamırmıyım.Oğlum sıkılır mı ?Okullar nasıl?bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler.
Merhaba Deniz Hanim,
Tatile geldiginizde nerede kalacaginiz durumu cok etkiliyor aslinda. Genelde yabancilarin yasadigi bolgelerde kalirsaniz eminin sikilmazsiniz, oglunuz da daha iyi vakit gecirir.
Tabi ki Izmir’deki kadar rahat giyinmek zor burada, ama disari cikarken giyeceginiz kot ve t-shirt cok da dikkat cekmeyecektir. Ben etek giyeceksem genelde uzun yazlik etekleri tercih ediyorum, askili giymiyorum, daha cok kisa kollu body ve kot. Zaten zamanla kesfedersiniz, uyum saglamak cok uzun surmez.
Oglunuz ozel okula gidecekse, okullar gayet iyi.
Tripoli’de iyi sanslar…
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Yazılarınızdan Libyayı az çok tanıdım.Ama alışmak dediğiniz gibi zaman alacak.Ev kiraları nasıl acaba?Mesela bahsettiğiniz Janzurdaki villa tipi evlerin kiraları nasıldır?Janzurdaki villa tipi evlerin içi döşeli mi?Bu konu hakkında bilginiz var mı?Regata bölgesi için tanıdık olması lazım demişsiniz.Acaba siz yardımcı olabiliyor musunuz?
Tuğçe hanım selamlar,
Bende nisan ayı ilk haftasında tripoli ye çalışmak için geleceğim.Gelmeden bu kadar fikir sahibi olmak güzel oldu gerçekten.Sizin bahsettiğiniz 3.evre den başlasak hızlı bir giriş mi olur acaba:)) Orada yaşayacaksak az da olsa dil öğrenmem lazım, bunun için mesai dışında kurslar varmı acaba. Bu arada siz peynir dükkanı açmış olmanız lazım diye düşünüyorum:)) çalışmaktan vazgeçip sizle ortak peynir dükkanı açabilmek daha iyi bir fikir gibi geldi:))görüşmek üzere hoşçakalın.
Merhaba,
Burada Arapca kurslari var midir bilmiyorum ama cevremde ozel ders alan bircok insan var. Bir ogretmen bulmakta zorlanmazsiniz sanirim.
Tripoli’de basarilar :)
Eger villada oturmak istiyorsaniz ev kiralari 1000 dinar civarindan baslayip cok yuksek rakamlara kadar cikabiliyor. Janzurdaki villalar, yasina ve buyuklugune gore 2000 dinar ve uzeri genellikle. Esyali ev bulmaniz da mumkun. Regata icin malesef ben yardimci olamiyorum…
selamlar,
tripoli deki başarı dilekleriniz için teşekkür ederim.1 hafta sonra orda olacağım.Çevrenizde ders alan arkadaşlardan bir numara öğrenebilirseniz çok makbule geçer.ilk defa bir şehire ayrıca dilini bilmediğiniz bir ülkeye gidince insan ister istemez tedirgin oluyor. Sizin yazdıklarınızdan fikir sahibi olmam benim için avantaj oldu. Birde ev tutmak için gazete ilanımı oluyor, yada emlakçılar mı var. Bu konuda da bilgi verebilirseniz sevinirim.
Ben yarin ders alan arkadaslarima sorup sizin icin bir Arapca hocasi bulmaya calisirim. Ev tutmak icin emlakcilarla irtibata gecebilirsiniz. Sirketiniz bu konuda yardimci olabilir. Eger size yardimci olabilecek kimse yoksa kaldiginiz otel resepsiyonundan emlakcilar konusunda yardim alabilirsiniz. Yalniz gelmeden internetten fiyatlari biraz arastirirsaniz kazik yememis olursunuz :) Bu linkler yararli olabilir…
http://www.libyankey.com/
http://www.daleal.com/aldaleal.aspx?type=All&offer=All&areaaddress=All&upper=0&lower=0
Gerçekten çok teşekkür ederim, ayrıca linklere de baktım, evler ve fiyatları konusundada buradan hemen hemen bir fikir sahibi oldum. İnşallah kazık yemeyeceğiz :))
Tripoli den selamlar,nasılsınız? Umarım her şey yolundadır.
1 hafta önce geldim.Ders alan arkadaşlarınıza soracaktınız. Sizden ricam bu konu ile ilgili bir bilgi alabildi iseniz yardımlarınızı bekliyorum. Her şey gönlünüzce olsun.
Ben yarin ders alan arkadaslarima sorup sizin icin bir Arapca hocasi bulmaya calisirim. Ev tutmak icin emlakcilarla irtibata gecebilirsiniz. Sirketiniz bu konuda yardimci olabilir. Eger size yardimci olabilecek kimse yoksa kaldiginiz otel resepsiyonundan emlakcilar konusunda yardim alabilirsiniz. Yalniz gelmeden internetten fiyatlari biraz arastirirsaniz kazik yememis olursunuz Bu linkler yararli olabilir…
Merhaba,
Tripoli’de bir Türk daha, ne mutlu bize :)
Size önereceğim Arapça hocasının adı Gadha, bizim kadar iyi Türkçe bildiği söyleniyor. Ben kendisini tanımadım ama bir arkadaşım ondan ders alıyor.
Telefon numarası: 0 92 584 28 84
Umarım size yardımcı olur. Tripoli’de başarılar…
kaşar peyniri varmı acaba libyada?Çok merak ediyorum beyaz peynirsiz yaşarım ama kaşarsız zor..
Oguz Bey,
Burada her cesit kasar peyniri bulmak mumkun… Peynir cesitleri oldukca bol…
Tuğçe hanım,
Birçok önemli soruyu zaten yanıtlamışsınız, size komik ayrıntı gibi gelebilecek ama benim için önemli iki sorum var; 1. tripoli’de sivrisinek (başka rahatsız edici haşerat varsa) durumları nedir? 2. nişanlım da benimle gelirse eğer -ki sevdiğim insanı böyle zorlu maceralara sürüklemek de hiç içimden gelmiyor ama- beraber denize girilebilecek olanaklar var mı? Turistik, yerlilerden uzak bikinili denize girebilme olasılığı nedir, yok mudur? :)
Merhaba Burak Bey,
Burada sivrisinek çok fazla değil, özellikle yaşadığınız ev su kenarında filan değilse çok fazla sivrisinek problemi yaşamazsınız. Markette sinekkovucu satılıyor zaten. Diğer haşeratsa yerine göre değişiyor. Kiralayacağınız ev eski ve daha önce oturulmuş bir evse, böcek çıkma olasılığı yüksek. Yine de bir Afrika ülkesine göre çok fazla böcek sorunu yok.
Nişanlınızla birlikte denize girebileceğiniz yerler var. Eğer çevreyi çok kafanıza takmazsanız şehir içinde nezih halk plajları var. Eğer bomboş olsun hiç yerli olmasın diyorsanız, şehre 1 saat uzaklıkta yalnızca yabancıların gittiği tesisler var. Ama mutlaka denize girilebilecek bir yer bulursunuz. Bikini konusunda çok problem yok, sonuçta yasak değil. Yalnızca birkaç bakışa maruz kalabilirsiniz ki bu çok doğal, zaten normal kıyafetle bile aynı şeyi yaşayacaksınız.
Sitede ‘Sabratha’ yazısını aratıp okursanız şehir dışı plajlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Tripoli’de başarılar…
merhabalar nişanlım libya da çalışmak için bu ay sonu gelecek.Bende evlenince gelmeyi düşünüyorum ama yaşam şartları konusunda sıkıntılarım var.özellikle ailem orada yaşamamı pek istemiyor.bende oraları görmediğim için yorum yapamıyorum.sonuçta Türkiye de kalsak ne uzayıp ne kısalacağız.ne dersiniz orada yaşayabilirmiyiz? :) bana yardımedinnnn
Merhaba Aylin Hanim,
Bizim ailelerimiz de bizim için çok endişeliydi, ama zamanla alışıyorlar merak etmeyin. Siz de alışırsınız diye düşünüyorum. Eğer çok aktif bir yaşamınız yoksa, ya da daha sakin bir yaşama adapte olabilecekseniz alışmanız çok uzun sürmez. Burada mutlaka kendinizi oyalayacak aktiviteler ve arkadaş çevresi bulabilirsiniz. Libya hakkındaki bütün yazılarımı okursanız biraz daha fikir sahibi olabilirsiniz. Başka sorunuz varsa yardımcı olabilirim.
İyi şanslar dilerim…
her türlü bilgi için teşekkür ediyorum.bu yaz kısmetse oraya gelicez.bakalım nelerle karşılaşıcaz.dediğim gibi izmir gibi bir yerden sonra orası bize biraz zor gelicek.ama dediğim gibi alışıcaz.sizin yazılarınızı okumaya devam ediyorum sayenizde herşeyi öğreniyorum libya hakkında.birşey sormak istiyorum yazın geldiğimizde otel olarak nereleri tavsiye edersiniz acaba?teşekkür ederim .