Tripoli’de Yaşam

Konsolosluktan edindiğimiz bilgiye göre Libya’da tam 30.000 Türk varmış. Bunu duyunca ‘Neden hala bu ülkede beyaz peynir yok!!!’ diye isyan edesi geliyor insanın. Aslında bir buçuk senedir edindiğim tecrübelere göre, ‘niye burada şu yok-bu yok’ diye sorgulamak, kendinizi mahrumiyet bölgesinde gibi hissetmenize neden oluyor. Aramakta olduğumuz her şey, bugüne kadar edindiğimiz alışkanlıklardan başka bir şey değil. Buraya yerleşmek gibi bir planınız varsa ve yaşam tarzınızı biraz olsun esnetirseniz Libya’ya uyum sağlamanın sanıldığı kadar zor olmadığını göreceksiniz.

Elbette sözüm Libya’da çalışmaya gelenlere, eğer buraya geliş sebebinizin para kazanmak ve biriktirmek olduğunun bilincinde hareket ederseniz her şey daha da kolay olacak. Libya, sanıldığının aksine hızla gelişiyor, değişiyor ve dışa açılıyor. Halkın dışarıdan gelen insanların hoş görülme seviyesi her gün biraz daha artıyor. Bu yabancı insanların -yani bizim gibi çalışmaya gelenlerin- bolluk ve yenilik  getireceği anlaşılmaya başladı ve tepkiler bir nebze olsun azaldı.

Yukarıda yazdığım Türk nüfusu, azımsanacak bir rakam değil. Biz 1.5 sene boyunca, bu artışla birlikte raflarda Türk ürünlerinin artmasına, alıştığımız alışveriş tarzının buraya taşınmasına da tanık olduk. Bu yüzden Tripoli’den ve buradaki yaşamdan biraz bahsetmek istedim. Buraya gelmekten vazgeçenlerin fikrini değiştirebilir ya da tamamen vazgeçirebilirim :)

 Tripoli

Sosyal Hayat: Bilindiği üzere ülkede alkol yasak. Sosyal hayat anlayışı gece hayatı ve alkole endeksli olanlar Libya’ya, bu alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda olacaklarının farkında olarak gelmeli. Ayrıca tiyatro, sinema, konser, sergi gibi faaliyetler de çok nadir gerçekleşiyor. Burada sosyal hayat genellikle arkadaşlarınızla toplanıp dışarıda bir şeyler yemek ya da alışverişe gitmekten ibaret. Biraz daha aktif olanlar için büyük otellerin spor salonları, tenis kursları ve çeşitli dans kursları mevcut. Ev partileri de durumu büyük ölçüde kurtarıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere para harcayacak yer olmadığı için para biriktirmek kolay :)

 Tripoli Tripoli

Sokakta Yaşam: Libya’da kadınların %90’a yakını kapalı, ancak çok fazla çarşaflı görmek mümkün değil. Genellikle kot bluz ve baş örtüsü şeklinde bir kapanma var. Libyalı bir arkadaşımdan öğrendiğime göre yeni yetişen nesil çoğunlukla kapanmayı tercih etmiyormuş. Yabancıların giyimine genel olarak karışılmıyor. Biz bayanlar başımız açık olarak, kot ve t-shirt ile sokakta gezebiliyoruz. Ancak sokakta laflara ıslıklara ve bakışlara maruz kalabiliyoruz. Bu da genellikle açıklı-kapalılık değil farklı görünmekle ilgili. Yine de dini baskıyla karşılaşmamak güzel. Tripoli genel olarak güvenli bir şehir.

Tripoli

Trafik: Trafikte erkek sürücü kadar bayan sürücü görebilirsiniz. Hayatınızda görmediğiniz kadar da trafik kuralı ihlali görürsünüz. Ufak çarpmalar burada çok normal karşılanır. Arabadan dahi inmeden geçip gitmeniz gerekmektedir. Her an, karşınızdan, sağınızdan, solunuzdan ya da tepenizden geçebilecek arabalara karşı tetikte olmanız gerekir. İstanbul’un iğrenç trafiğinde usta sürücü olmanın burada hiçbir hükmü yoktur. Burada yüksek risk altında, araba kullanmayı yeniden öğrenirsiniz. Zaten Türk ehliyetiniz de burada geçerli değildir. Türk ehliyetinizi gösterip, bir de Libya ehliyeti almanız gerekmektedir. Trafik, akşam 7 ila 9 civarı tıkanmaya başlar. Dolmuşa binmemeniz tavsiye olunur, zira diğer hiçbir yerde duymadığımız hırsızlık olayları dolmuşlarda gerçekleşir.

Tripoli Tripoli

Kurallar: Ülkenin yönetim şeklini bilmek, burada yaşayabilmek için yeterli olmuyor. Birtakım yazısız kurallar mevcut. Öncelikle Büyük Lider hakkında iyi ya da kötü yorum yapmamanız ve adını telaffuz etmemeniz sizin yararınızadır. Ayrıca bir Libya vatandaşı kendi ülkesinde, diğer tüm ülkelerin vatandaşlarına göre üstün haklara sahiptir. Yani bir Libyalı ile anlaşmazlık yaşadığınız takdirde, durum ne olursa olsun siz haksız olarak yargılanabilirsiniz. Bu nedenle Libyalı vatandaşlarla polemiğe girmemeniz tavsiye olunur. Zira anlaşmazlığa düştüğünüz Libya vatandaşı sizi şikayet edebilir ve bunun sonucunda sınır dışı edilebilirsiniz.
Devlet daireleri, bankalar ve okullar Cuma ve Cumartesi günleri tatil. Özel firmalar ise genellikle Cuma günleri tatil yapıyor.

Tripoli

Alışveriş: Benzin gerçek anlamıyla, sudan ucuz. Ortalama bir arabanın benzin deposunu 7 Dinar(~8.5 TL.) civarına doldurmak mümkün. Bunun dışında fiyatlar, Türkiye ile hemen hemen aynı. Tekstil ve plastik ürünlerinin çoğu Türkiye’den geliyor. Türkiye’de bulunan birçok ünlü giyim markasını burada da bulabilirsiniz. Kozmetik, Türkiye’ye göre %25 civarında daha ucuz. Güzel kumaşlar ve takılar alabileceğiniz Kapalı Çarşı tadında kocaman bir Osmanlı Çarşısı var. Marketlerde Türk, İtalyan, İspanyol ve diğer Arap ülkelerinin ürünlerini bulmak mümkün. Türk gıda üreticileri piyasada yavaş yavaş artış göstermeye başladı. Beyaz Peynir dışında her şeyi bulabiliyoruz. Beyaz Peynir için de umudumuzu yitirmiyoruz. Cuma günleri akşam 6 civarına kadar açık dükkan -süpermarketler de dahil- bulmak çok zor. Önceden hazırlıklı olmazsanız aç ya da susuz kalma ihtimaliniz var :)

Tripoli Tripoli

Para: Libya’nın para birimi Libya Dinarı’dır. (LYD) Bu yazıyı yazdığım sıralarda 1 Dinar~1.25  TL . Yani Türk Lirası’ndan biraz daha değerli. Türk Lirası’nı burada Dinar’a çevirmeniz mümkün olmadığı için yanınızda gelirken Euro ya da Dolar getirmeniz gerekebilir. 1 Euro~ 1.82 Dinar. 1 Dolar ~ 1.22 Dinar

Tripoli

Yeme-içme: Tripoli ve civarında çok sayıda Türk lokantası var. Tabi ki bunlar kebapçı tarzında ve çok salaş mekanlar. Ayrıca birkaç yerde şubesi olan bir de Türk tatlıcımız var. Bunun dışında dünya mutfaklarını bulmak mümkün. Çin, İspanyol, İtalyan ve Lübnan mutfakları çoğunlukta. Libyalılar gerçek İtalyan Pizzası yapmayı biliyorlar. Şık lokantalar sayılı, ama biz bu aralar artış bekliyoruz. Cafelerde de bizim Tripoli’ye ayak basmamızdan bu yana epey çoğalma oldu. Yine Cuma günleri 6’ya kadar açık lokanta bulamayabilirsiniz. Burada yemek konusunda en az sıkıntı çekecek milletin Türkler olduğunu düşünüyorum. Yalnızca biraz temizlik sorunu olabilir, o da zamanla aşılıyor. Mideniz ilk günlerde bir flora değişimi yaşadıktan sonra herşey daha güzel olacak :)

Konaklama: Libya’da oteller yeni yeni gelişiyor. Otelde konaklamak biraz pahalı olabilir. Yine de yeni açılan oteller genellikle temiz ve düzgün. Şehrin iki tane de 5 yıldızlı oteli var. Corinthia uzun zamandır hizmet veriyor. Al Waddan ise yeni açıldı. Şehirde ev bulmak pek kolay olmuyor zira evler 8-10 odalı, bizim alışmadığımız büyüklükte evler oluyor. Ev kiraları şehirdeki apartmanlarda 600-1000 dinar arası, müstekil evlerde 1500-4000 dinar arasında değişiyor.

Tripoli

Gezi: Henüz çok uzağa gidemesek de,Tripoli’de ‘Old City’ denilen Eski Şehir ve çevresini gördüğüm için gezmenizi tavsiye ederim. Binghazi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca Sabratha ve Leptis Magna, Mayıs-Ekim arası hem denize girilebilecek, hem de tarihi şehirleri olan bölgeler. Benim aklım ise Çöl Safarisinde. Ülkenin güney batısında bulunan ilk insanların mağaraları – Ghat ve Akakous bölgeleri mutlaka görülmeli. Tunus da Tripoli’den çok yakın olduğu için arabayla iki saatte sınıra ulaşılabilir.

P1020743.JPG Tripoli

İklim: Tripoli çöl ikliminden bir miktar nasibini almakla birlikte çoğu zaman çöl iklimine göre nemli ve kışlar yağışlı geçiyor. Akdeniz iklimi kıyıda ağır basıyor. Nisan ve Mayıs aylarındaki kum fırtınaları dışında hava sakin oluyor. Ayrıca çöl deyip geçmeyin, biz Aralık, Ocak, Şubat aylarında donuyoruz.  Hazirandan itibaren Ekim sonuna kadar denize girilebiliyor. Sanayinin azlığı havanın temiz kalmasına yardımcı olmuş. Burada gerçek bir mavi gökyüzü görebiliyorsunuz. Fazla yüksek yapılar olmadığı için güneşin doğuşu ve batışı muhteşem oluyor.

Tripoli Tripoli

Libya’da çalışmak isteyenler, burası korktuğunuz kadar kötü bir yer değil. Yalnızca sürmekte olduğunuz yaşamdan biraz daha sakin ve pasif bir hayat sürmek zorunda kalabilirsiniz. Yine de çalışmak isteyenler denemekten korkmasın, gelecek olanlar da lütfen yanında Beyaz Peynir getirsin!

234 comments

  1. bir de merakımı mazur gorun bu kadar enerjiyi nerden buluyorsunuz? Bu Libya sevdası nereden geliyor? )))

  2. Onur Bey size uzaktan enerjik mi gozuktum :) Libya sevdasi demeyelim de, sonucta yasadigim yer, bir sekilde alismam ve iyi gozle bakma lazim, benim size yansittigim sadece kendi bakis acimdan gorduklerim.

  3. Tuse Hanım merhaba,
    Erkek arkadaşım Tripoli’de yaşıyor. Cumartesi sabahı bende Tripoli olucam. Pasaportun Arapça’ya çevrilmesi gerekiyormu. Bunun için görüştüğüm bürodan birşey duydum: sanırım biliyorsunuzdur sizde pasaportlar yenileniyor Türkiye’de, benim pasaportum 2007 tarihli ve 2011’e kadar geçerli. Eski pasaportu kabul etmiyorlamış, doğru mu acaba, bilginiz var mı bu konudan?

  4. Aylin Hanim, bizzat personel sefimizden gelen mail:
    Eski Pasaportlar 2013 yilina kadar kullanilabilir.
    Sadece dikkat etmesi gereken pasaportunda arapca tercume olup olmadigi.
    Arapca tercume yoksa Ucaga almazlar, mutlaka arapaca tercume yaptirsin pasaporta
    demis :) Umarim yeterli bilgi olmustur.
    Iyi gunler,

  5. Tugçe Hanım, türk ailelerinin daha yogun yaşadıgı bölgeler nerelerdir? Ev kiraları hakkında bi bilginiz var mı? Eşimi getirmeyi düşünüyorum fakat duydugum kadarıyla kiralar çok pahalı:(

  6. Emrah Bey evet kiralar oldukca pahali, son 2 yilda yabanci nufusun artmasi da bunda cok etkili oldu. Turkler genellikle Regata ve Janzour civarinda ikamet ediyor. Google’da ”Libya Real Estate” seklinde arama yaparsaniz birkac emlak sitesine ulasabilirsiniz. Bazilarinda fiyatlar var.

  7. Merhaba Tuse hanım,
    Yakında Libyaya geliyoruz. Kız kardeşim lise 3. sınıfa geçti. Orda Türk lisesi yokmuş. Peki aileler bu sorunu nasıl çözüme ulaştırıyorlar? Açık öğretim lisesiylemi yoksa yerel bir liseye geçiş yaparakmı? Yada 3. başka bir yol? Bunu araştırma şansınız varmı? İnanın çok önemli. Orda okula devam etme şansı yoksa gelmeyi iptal etmek zorunda kalacam..

    Selamlar..

  8. Merhaba Kemal Bey,
    Acikcasi yerel liseler yabanci ogrenci aliyor mu bu konuda bilgim yok. Ama eger kizkardesinizi ozel okula gonderebilecek durmunuz varsa Internation School lise bolumune yazdirabilirsiniz. Bu adresten bilgilerine bakabilirsiniz: http://www.internationalschooltripoli.com/
    Selamlar,

  9. tuse hn merhaba
    3 aydır bende tripolideyim
    sizden sunu ogrenmek ıstıyorum
    burda saınt james hastanesı harıc baska ıyı hastane var mı ama turkce tercumanı olan bi hastane.

    esımı sokmuyorlar e bende ıngılızce bılmıyorum cok zor bır durum.

    sımdıden tesekkurler…

  10. slm tuse abla ben kürşat. bu sene lise 4 e geçtim istanbulda STFA anadolu teknik lisesinde inşaat bölümünü okudum .bu sene okulda birinci olduğum için STFA şirketi beni 1 aylık libyaya sıtaja götürecek inş. ben üniversiteyi yurt dışında okumak istiyorum ilk başta hollandada mühendislik yada mimarlık istiyordum ama libyayı duyunca fikrim değişti ben üniversiteyi rahatlıkla orada okuyabilirmiyim?dil sorun olurmu dil kursları varmı? üniversite kayıt koşulları (öss den kaç puan almam gerekir ? ğniversite ücretlimi?) hem okuyup hem çalışabilirmiyim orada?? (aylık ortalama ne kadar para alırım?) benim oraya gelmek istememin nede ni inşaat işlerinin gelişmiş olması ve kendimi geliştirmek istiyorum …eğer orada yaşıyor olsam arabayla türkiyeye gelebilirmiyim?(gemiyle) bir mühendis yada mimar aylık ortalama ne kadar maaş alıyor???,
    (birde abla abla oradaki araba fiyatlarıyla ilgili ufak bilgi verirmisin :D:D?)
    abla bu sorularımı cevaplarsan bana çok yardımcı olmuş olursun simdiden çok teşekür ederim iyi günler…

  11. Merhaba Kursat,
    Burada universite okuyabilir misin bilmiyorum. Pek emin degilim, arastirman gerekiyor. Bence sen Turkiye’de universiteyi bitir, sonra Libya’da cikacak is imkanlarina bkarsin olmaz mi? Dil sorun olur, dil kurslari var fakat, Arapca cok zor bir dil, dogru duzgun ogrenmen en az 2-3 seneni alir.
    Muhendis mimar maaslari cok degisken, onemli olan firmanin duzgun olmasi ve maasinin zamanidna yatmasi. Araba fiyatlari Turkiye’nin bazen yarisina kadar dusebiliyor ama Turkiye’ye tasimaya kalktiginda vergilerden dolayi bir avantajin olmuyor.
    Iyi gunler,

  12. Merhaba Tuğçe Hanım,

    Yakın zamanda benim de mühendis olarak Libya’ya gelme durumum var. Ancak birçok forumda maaşların 3-4 ay geriden geldiğini okudum. Bu konuda bilginiz var mı? İnşaat şirketlerinde çalışan arkadaşlar çalıştıkları firmalar hakkında bilgi verebilirse memnun olurum.

    Teşekkürler..

  13. Esin Hanim, sizin de dediginiz gibi firmadan firmaya durum degisiklik gosteriyor. Genellikle Turkiye’de de cokca duydugumuz buyuk firmalar maaslarini pek geciktirmiyor… Ancak kesin bir bilgi vermek mumkun degil.
    Yien de arkadaslardan yardimci olabilecek vardir belki…
    Libya’da basarilar dilerim…

  14. Selam Tuğçe hanım,

    Ben mimarım ve şu anda Kıbrısta yaşıyorum. Uzun yıllardır Libyada faaliyet gösteren bir firmadan iş teklifi aldım. İş Yefren de yefren hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Yefrenden tripoli arası 180 km oldugu söylendi. Ulaşım kolaymı? Yaşam standartları hakkında daha önce yapmış olduğunuz yorumları okudum. Kıbrısla tamamıyla zıt bir yaşam şekli olduğu aşikar. Birde siz ne kadardır Libyadasınız ve ne kadar daha orada kalmayı planlıyorsunuz?
    Duyduğum kadarıyla Libyaya gittikten sonrada bir çok insan firmalar arasında transfer olabiliyormuş. Bu konuylada ilgili bilginiz varsa paylaşırsanız memnun olurum.
    Daha doğrusu ne kadar çok bilgiye ulaşabilirsem karar vermeme yardımcı olacak diye düşünüyorum. :)
    Son bir soru daha benim eşim Türk dili ve edebiyatı öğretmeni eşimin orada iş bulabilme imkanı olabilirmi?
    4 yaşında bir kızım var ve okul öncesi eğitim düzeyi ve ortamı nasıl?

    Dört gözle cevaplarınızı bekliyorum

    Şimdiden teşekkür ederim

  15. Tuğçe Hanım teşekkür ederim, Libya ile alakalı tüm yazılarınızı ve yorumları okudum. Libya’ya gelmeden bu kadar bilgi sahibi olmak çok güzel. Sirt hakkında bilginiz var mı yada bilgisi olan biri var mı? Nasıl bir yer?

  16. merhabalar herkese libya hakkında sizden çok şey ögrenmiş bulunuyoruz peki sapha hakkında bilginiz varmı 5yaşındaki kızım orada rahatlıkla okuyabşlmi hatta türk okulu yoksa bile arap okullarında okuma şansı varmı bana yardım edermisiniz lütfen şimdiden teşekkürler hepinize cvp bekliyorum acil tarafından

  17. libya geneli için söylüyorum,buraya gelmeden önce hepimiz çocuklarımızı getırmeyı dusunduk ama merak etmeyın hatta okul aramayın lıbya yı görunce bu fıkrınız sadece fıkır olarak kalacaktır.inşaat fırmalarına gelince libyada ödenek problemı var fırmalar üç ay gerıden maas oduyorlar.sadece turkıyede herkesın tanıdığı çok buyuk fırmalarda para problemi yok.sekız ayda bır maas veren fırmalarda var.bunların en sevdiği eleman bırakıp kacan elemanlardır.şirket yaptığı bütün masrafı fazlasıyla alacağından düşüyor.rusyada kriz bıtmediği için fırmalar eleman sıkıntısı cekmıyor.eğer sabırlı çalışkan fazla sorgulamayan bırıysenız lıbya tam para kazanma cenneti.

  18. teşekkürler ben bu dediklerinizden şu sonucumu çıkarıyorum ben rahatlıkla çocugumuda getirebilirim okul sorunu yok ama sabhada okul ne alemde onu anlamaya çalışıyorum çünkü orda yaşanacak anlatabildimmi

  19. Tuğçe hanım merhabalar,bu ay sonunda orada çalışmaya başlayacağım,tek düşündüğüm türkiyede kullandığın cep tel hattım orda çalışıomu ve tr deki vınları internet için orada kullanabiliyomuyuz…teşekkürler

  20. Deniz hanim Sebha’daki okullar hakkinda bilgim yok. Cevremde orada yasayan ya da daha once bulunmus kimse de yok. Bilgisi olan varsa lutfen yardimci olsun…

  21. Tayfun Bey merhaba,
    Libya’da Iletisim Teknolojileri baslikli yazimi okursaniz yeterince bilgi edineceginizi dusunuyorum. Turkiye hattinizi burada kullanabilirsiniz ama gelecek faturalardan ben sorumlu degilim :) Cok pahali oldugu icin asla tavsiye etmem. Ustelik hem arayan hem de aranan tarafa yazacaktir. Turkiye ile iletisimde kalmanin daha ucuz yollari var. Yazida bunlardan bahsediliyor. Daha once Vinn modemi burada deneyen duymadim, ama calisacagini sanmiyorum.
    Libya’da basarilar…

  22. merhsirtede bir iş teklifi var sosyal yasam hakkında bilgi verirmisiniz kadınlar calısabılıyormu nasıl gıyınıyorlar ıngılızce bılen varmı unıversite varmı yuksek lısans yapmak nıyetınde ıdım sırte de boyle bır sansım varmı bılgı verırsenız cok sevınırım tesekkurler

  23. merhaba;
    ben 4 aydır tripoli’de yaşıyorum.eşim ben gelmeden eşyalı bir ev tutmuştu. şimdi orada oturuyoruz, ancak evde malesef hamam böceği var ve ben bunlardan kurtulamıyorum.normal ilaçlar işe yaramıyor. burada duyduğunuz ya da bildiğiniz hamamböceğinden kurtulma yöntemi var mı? yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.

  24. merhaba;
    libyada aile kampları varmış nerede olduklarını bileniniz varmı? şimdiden teşekkürler.

  25. merhaba,
    ben kismetse bir kac haftaya tripoliye gelicem is dolayisi ile.Gelip esyali bir ev tutmam gerekecek eger sirket uygun bir kalacak ortam veremezse.Bir sure sonra da ablami getirmeyi planliyorum.Libya da is bulmak kolay mi veya is kursak ona ticaret yapsa neyi tavsiye edersiniz?Bu arada siteniz gercekten super ellerinize saglik.

  26. Tugce hanim,

    Merhabalar.Bende yaklasik 16 aydir Libya’da yasayan ve calisan bir bayanim.Burda bircok restorant ve cafeler kesfettim ama bilmedigim daha neler vardir diye yazmak istedim.Bildiginiz ozellikle cafe isimlerini ogrenibilirmiyim acaba?
    Tesekkurler,

  27. merhabalar . . .

    tüm yazıları merakla okudum. benimde libyaya gelme gibi bir düşüncem var. tek aklıma takılan maaş ödemeleri 3-4 ay gecikmeli yapılıyorsa eğer insanlar nasıl hayatlarını sürdürebiliyor ??

    teşekkürler …

  28. Necip Bey, 500 dolar yeter mi derken neyi kastettiğinizi anlayamadım, yeme-içme-konaklama koşullarınızı ve yapacaklarınızı bilmediğim için yorum yapamam…

  29. Selam Tugce hanım.ben esimin isi yuzunden 1-2 aya Tripoliye gelmek zorundayım.ama kiraların pahalı oldugunu duydum.nerdeyse gelmekden vaz gececekdik.ama mecbur esimden ayrı olmicak.bir odalı bile yeter bana.sizce orda en ucuz kaç dinara ev bula biliriz.esimin aldıgı maasıda kiraya versek yaban ellerde kalmanın ne anlamı var dimi :))yardımcı olursanız sevinirim.simdiden tesekkurler

  30. merhaba, cok guzel bir site…burada farklı yerlerde calısan türkler bir araya gelemiyor mu :)

  31. slm tuse hanım..
    tripolide yaşam bir başka:)
    bu başlık baya bi güzel oluyor:)
    3 ay önce tripoli maceramız başlamış bulunuyor ve bu gidişle çook uzun yıllar burada olacağız gibi gözüküyor ben ve ailem. burada ticarete başladık abimle beraber, Gılgariş caddesinde buranın Akmerkezi ZARKELYAMAMA nın karşısında bir dükkan tuttuk ve burda türkiyede yaptığımız ev dekorasyonu, perde, çeyiz ve tekstil ürünlerinin satışına başladık. ürünlerimizin hepsi kendi imalatımız olan ve türkiyede büyük bi marka olan VİNALDİ markasıyla buradada satışına başladık. bu üklede yaşayan bütün türk dostlarımızı ve sizi mağazamıza bekliyoruz.

  32. Sevgili kardeşim, yapmış olduğunuz hizmetin büyüklüğünün bilmem farkındamısınız? Allah Sizden Her Daim razı Olsun..Benim öğrenmek istediğim kendim için değil, bayanların orada çalışma ortamları varmıdır. Gerçekten çalışmak zorunda olan çok tanıdıklarım var. Mesela Türk şirketlerinde kamp hizmetleri,temizlik, mutfak …ya da piyasada kuaför,terzilik gibi..Yardımcı olursanız sevinirim..Libya ya gelme durumum var. Eğer imkanım olursa sizleri muhakkak tanımak isterim..Ömür boyu başarılar dilerim…

  33. merhabalar,
    öncelikle böyle bi sitenin olması çok güzel olmuş tuğçe hnm elerinize ve emeklerinize sağlık çok hoş bilgi libya yaşamıyla ilgili tecrübe paylaşımı olmuş ve inşallah devam eder forum tadında libyaya gelen giden gelmek isteyen öyle bi niyeti olan herkes için faydalı olur. bende iş için çok ani oldu bi hafta içerisinde sirte ye iş için 1 sene tahmini bakalım kısmet ne göstercek gidiyorum umarım herşey istediğim dinginlikte ve güzellikte olur. allah herkesin gönlüne göre versin. bnm yeni gönül verdiğim kız istanbulda kaldı biraz farklı bi duyguyla gidiyorum ama napalım hayat..!

  34. Sevgili kardeşim. Biraz önce Bingazi ye gelmem kesinleşti. İnşallah fırsat bulunca Siz değerli kardeşimin çayını içmek nasip olur. Allah her daim muafak eylesin…Sağlıklı ve başarılı günler dileğiyle…

  35. merhaba tuce hnm b.gaziden cetin 1 senedir buradayim sizleri tebrik ediyorum.selamlar

  36. Selam tuğçe hanım,3 hafta oldu tripoliye geleli.Gelmeden öncede libya hakkında netten yaptığım ufak araştırma gezilerinde sizin yazdıklarınızla aydınlandım.bunun için gerçekten çok teşekkürler.Şimdilerde alışmaya çalışıyorum.Eşim burda bir türk firmasında mühendis.Sizinle özel olarak tanışıp daha çok aydınlanmayı isterim açıkçası.İnsanın burada yaşayan biriyle sohbete ihtiyacı çok oluyor.Şimdilik herşey için teşekkürler. Tekrar görüşmek üzere…

  37. mrb seda&tolga çifti bende tripoli de yaşıyorum. gılgarısh de zarkelyamama nın karşısınde perde ve ev tekstili üzerine mağazam var yukardada belirmiştim:) 20 gün sonra eşimde artık libyalı olucak mümkünse tanısmak isterim, çünki burada bi çevre edinmeden inanın vakit geçirmek çok zor oluyor ki eşim için dahada zor.. her zaman beklerim mağazamıza..

  38. iyi günler ben tripolideki el fetih üniversitesinde master yapmayı düşünüyorum bu konuda sizce şartlar uygunmu ve üniversite hakkında bilginiz var ise ğaylaşırsanız çok sevinirim..ii çalışmalar

  39. 15 gün oldu bingaziden geleli.9 ay kaldım bayağıda alışmıştım.şirketin para sorunundan tekrar gitmemeye karar verdim.

  40. yazılarınızla önemli ölçüde rahatladım denebilir. bende bu ay içinde geliyorum libyaya, vize işlemlerini bekliyorum. ajdabiya hakkında bilginiz varmı?malum libya sadece tripoli den ibaret değil, tr nin istanbulu, libyanın tripolisi anlaşılan. ajdabiya ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadım. bana da yardımcı olursanız çok memnun olurum.

  41. merhaba tuğçe hanım
    tripoliye geleli 5 ay oldu burda zamanım sıkıcı geçiyor.arkadaşa ihtiyacım var.benim gibi sıkılan arkadaşlarla tanışmak istemrim.gılgariş caddesine yakın oturuyorum.ilginize teşekkürler..

  42. Tugce Hanım Merhabalar,

    Öncelikle size çok teşekkür ederim güzel bir forum sayfası oluşturmuşsunuz.Libya hakkında bildiklerinizi ve yaşadıklarınızı kendi gözlemlerinizle bize aktardığınız için.Banada Tripolide faliyet gösteren bir inşaat firmasından teklif geldi Firmanın ismini yazmak isterim ama yanlış olurmu bilmiyorum açıkcası ama yinede yazmak istiyorum sizin duyumlarınız firma hakkında nedir diye ilk sorumu sormak istiyorum.Firma orhan naslı inşaat firmasıdır.firma hakkındaki duyduklarınızı benimle paylaşırsanız sevinirim.

    2-Yukarıdaki yazılarınızdada belirtmişsiniz insanlar yurd dışına çıktıklarında ailelerinide yanlarında götürmek isterler dogal olarak tabiki çocuklarının eğitim ve ögretimleride çok önemli bir konu orada türk okullarının ve türkiyeden eğitmenler geldiğini bahsetmektesiniz oradaki eğitimler nasıldır.sınıflarda kac ögrenci okumaktadır.okula kayıt ettirmek nasıldır.Türk okulumuz yabancı dil egitimi veriyormu bu konu hakkında bilgilerinizide bizlerle paylaşabilirseniz sevinirim.

    3-Yabancı dille egitim veren okullardanda bahsetmişsiniz ama ben kısacası egitim ücretleri ne kadardır bilginiz varsa yazabilirmisiniz.

    Şimdilik bu kadar yukarıdaki sorularımla ilgili olarak beni bilgilendirmenizi rica ediyorum.Hoşçakalın

    Metin

  43. Merhaba Tuğçe Hanım ve tüm arkadaşlar.Ben inşallah kurban bayramından sonra libyanın sirte şehrine muhasebeci olarak gidiyorum.Şehir hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?ayrıca oraya gelirken yanımızda olmazsa olmaz dediğiniz getireceğimiz neler var öğrenebilirmiyim?son olarakta aileme ordan para göndermem için burdan ortak hesap mı açtırkmak daha mantıklı yoksa western unioun gibi diğer yollarla para göndermekte kolay mı oluyor?şimdiden tşk ederim….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *